Чи була у вас в дитинстві пірамідка?

Розвивати дитину вдома легко і можливо. І для цього не обов’язково купувати всі іграшки з полиць магазину. Головне – обрати якісну і корисну іграшку, яка стимулюватиме дитину до подальшого розвитку і навчить її любити саме навчання.

Сьогодні ми поговоримо про пірамідку. Напевно вона була у кожного із нас, дерев’яні і пластмасові, розфарбовані у яскраві кольори. Зараз їх існує така величезна кількість, що у батьків часто виникають питання: яку саме обрати, яка підійде моїй дитині. Необхідність її придбання навіть не обговорюється, адже, при всій своїй простоті, вона багатофункціональна:

  • Розвиває дрібну і велику моторику;
  • Знайомить дитину з різноманітністю форм, розмірів, кольорів;
  • Сприяє розвитку логіки, уваги і пам’яті;
  • Розвиває координацію рухів та посидючості.

Тож яку пірамідку обрати і коли?

  1. Першу пірамідку можна давати, коли дитині виповниться 2 місяці. Звичайно, зібрати пірамідку дитина у такому віці ще не зможе, але нова іграшка викличе інтерес яскравими кольорами і навчить фокусувати погляд на деталях . Пірамідка в цей час має складатися з великих деталей і бути зробленою із екологічно чистого матеріалу (дерева). Бажано обрати без стержня, щоб уникнути травм. Найкращим варіантом можуть стати тканеві пірамідки. Такі іграшки виконують одразу декілька функцій. Вони м’які, зазвичай мають різні фактури тканин, що дозволяє познайомитись з хутром, шовком, бавовною, а також додаткові пришиті елементи (ґудзики, намистини тощо).
  2. Коли дитина навчиться сидіти (6-8 міс), можна переходити до елементарних маніпуляцій. Тут можна запропонувати пірамідку зі стержнем. На перших порах дитину цікавитиме процес розбирання, розкидання і кидання, перекладання із рук до рук, що є цілком нормальним етапом. Ближче до року дитина може самостійно складати пірамідку, щоправда, у хаотичному порядку.

Важливо знати! Для дітей до року надягання кілець на стрижень — складне завдання, адже вони тільки вчаться координувати свої дії. Згідно оцінкам нервово-психічного розвитку дітей, ця навичка є у більшості дітей 15-18 місяців. А ближче до двох років ваша дитина, швидше за все, зможе зібрати пірамідку правильно, від більшого до меншого.

Перші класичні пірамідки не повинні бути невеликими і складатися лише із 3-5 кілець. Вже досягнувши півторарічного віку дитину цікавитиме збирання 6 і більше кілець.

  1. У віці 2-3 років можна пропонувати пірамідки складніші. Наприклад, дво-, трьох-, чотирьохстержневі. Найчастіше пропонується розсортувати геометричні фігури на свої місця. Важливо мати не тільки кольорову, але і однотонну велику піраміду, щоб дитина підбирала кільця осмислено, а не просто запам’ятавши, як чергуються кольорові смужки.

Після двох з половиною років можна подарувати малюкові найскладнішу пірамідку — фігурну. Вони бувають у вигляді будинка, клоуна, кота, рибки, кораблика, ялинки — чого завгодно. Кожен елемент може бути окремою твариною або частиною загального малюнка. Фігурні пірамідки — це майже головоломки-пазли, де потрібно, правильно зібравши елементи, отримати картинку.

 

Але найголовніше, що завжди треба пам’ятати, жодна іграшка не замінить малюку найдорожче – батьків. Проводьте більше часу зі своїми дітьми, грайтеся якомога частіше і різноманітніше!

Ознайомитися с варіантами пірамідок, можливо тут:

https://factor-r.com.ua/piramidka-7-elementov?search=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B0

https://factor-r.com.ua/piramidka-tsvetnaya-elochka?search=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B0

https://factor-r.com.ua/piramidka-sorter-schitalochka?search=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B0

https://factor-r.com.ua/piramidka-golovolomka-14-elementov?search=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B0